Scurt istoric

’’Primele date ale învățământului măxinean provin de la 1838. Pentru satul Maxenu este numit atunci pe postul de învățător , tânărul de numai 22 ani, Nicolae Ioachim.Orele se țineau într-o cameră închiriată ,iar elevii învățau pe tăblițe cu alfabet chirilic. Din 15 august 1845, la Maxenu vine să predea un tânăr de 18 ani, Coman Gomoescu. Între 1863 și 1864 predă la Maxenu învățătorul Andrei Moise .

În anul școlar 1935-1936 erau înscriși în clasele I-IV un număr de 213 elevi. Primul absolvent de 7 clase este înregistrat în anul 1937. Numărul absolvenților de 7 clase crește de la an la an. În 1948 se țin cursuri de alfabetizare la Depozitul de muniții de la Maxenu. Obligativitatea frecventării cursurilor face ca școlile să devină neîncăpătoare. O statstică din 1980 relevă faptul că, la vremea respectivă ,comuna avea 48 de cadre didactice și 730 elevi care frecventau cursurile școlilor locale .

Astăzi, învățământul măxinean a evoluat din multe puncte de vedere în sensul că sunt mai multe săli de clasă, laborator de informatică, sala de sport , bibliotecă , secretariat. Toate lucrurile bune care s-au petrecut în învățământul comunei se datorează în mod cert dascălilor care, de-a lungul vremii, au slujit cu devotament și interes școala . Astăzi, școala trăiește o tinerețe nouă , iar noile generații de elevi , ce cresc și se formează în sânul ei, știu că în ea au ars, luminând ,spiritele alese ale unor dascăli de neuitat.’’

Extras din ’’Tintesti – Roua de Baragan – Monografie’’, Editura Anastasia –Ina, Colectia Mileniul III, Buzau, 2003